Voorkom een pH-crash

Voorkom een pH-crash Kiëta Koi Veendam

Wist u dat het verversen van water in Noord-Nederland voldoende is om een pH-crash te voorkomen? De ideale KH ligt tussen de 7 en 8. Regelmatig spoelen vermindert ook het aantal feromonen, welke groeibelemmerend kunnen werken, en verwijdert nitraat uit het water.

Wij controleren graag uw waterwaarden.


Voorkomen is beter dan genezen
Wij werden gebeld door een vijvereigenaar in nood. "Mijn vissen gaan dood", klonk het. Gauw op het horloge gekeken, we hadden nog twee uur om langs te gaan anders werd het twee dagen later.

pH-pen met temperatuuraanduiding en temperatuurcorrectie
Bij de vijver aangekomen zagen wij de eerste vissen al drijven. Wij hebben daarop gelijk de Hanna meter, die de pH-waarde, het zuurstofgehalte en het oxidatie reductie potentieel (ORP) meet, in de vijver gehouden.

Lees ook: ORP, wat is het en wat kan ik ermee?

De pH was 6, waardoor wij zelfs even dachten dat de meter stuk was... Met de checkers hebben wij ammonium, nitriet en KH gemeten. Het ammonium was niet meer te meten zo hoog, en ook de nitrietwaarde was te hoog. KH zat op 1,5... De waterkwaliteit was dus alles behalve goed!

Zieke vis? Ga naar de specialist
De mensen hadden de afgelopen week hun koi nog behandeld. Waartegen dat wisten ze niet, waarmee ook niet... De betreffende dealer had het middel zonder te weten wat er aan de hand was mee gegeven! Het lijkt een open deur, maar we willen toch nog eens bedrukken hoe belangrijk het is om met uw (zieke) vissen naar een specialist te gaan, zoals Kiëta Koi in Veendam. Daar worden uw vissen uitgebreid onderzocht, dit is vaak ook nog gratis.

Gelukkig waren wij in deze zaak op tijd en hebben deze mensen hun koi kunnen redden. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen...

Met wekelijks minimaal 10% water wisselen bereikt u:

  • Een stabiele KH-waarde, waardoor ook de pH ook redelijk stabiel blijft (maar dit is tevens afhankelijk van andere factoren);
  • Minder feromonen in het water;
  • Een lagere nitraatwaarde.


Komt u er niet uit of wilt u hulp van een professional? Wij helpen u graag. Neem contact met ons op of bezoek Kiëta Koi tijdens onze openingstijden.

Adres en Openingstijden Kiëta Koi
Woensdag: 13.30 - 21.00 uur
Vrijdag: 13.30 - 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 - 16.30 uur
Zondag 10.00 - 16.30 uur

Kiëta Koi
Ommelanderwijk 323
9644TK Veendam
Telefoon: 0031 598 717 581
Mobiel: 0031 653 800 216
E-mail: kieta@kietakoi.nl
Facebook: Kiëta Koi

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blogpagina.

Aangepaste openingstijden in de winter periode

We zijn gesloten tot 08-02-2020. Voor dringende zaken kunt U natuurlijk op afspraak bij ons terecht. Bel: voor afspraak (0031) 6 53 80 02 16 Of: (0031) 598 - 71 75 81 We hopen dat het zonnetje weer snel mag schijnen.... lees verder »

Nishikigoi - Kiëta Koi Veendam

Nishikigoi

Definitie en oorsprong van koi Nishikigoi is de algemene benaming voor gekleurde karpers afkomstig uit Japan. De vele prachtige koi variëteiten die we kennen, stammen allemaal af van de zwarte vis di... lees verder »