Een voorfilter is een mechanisch filtersysteem dat het grove vuil uit het water filtert alvorens het vijverwater in het biologisch filter terechtkomt. Het biologisch filter functioneert het beste als er zo weinig mogelijk vast vuil in het systeem terechtkomt. Ik zal een paar voorfilters behandelen.
Borstels Dit zijn langwerpige borstels die in de eerste kamer van het filter worden geplaatst. Door deze borstels zeer dicht tegen elkaar te plaatsen, zodat ze als het ware in elkaar klitten, wordt zwevend vuil in de borstels opgevangen. Een nadeel van borstels is dat ze zeer regelmatig schoon gemaakt moeten worden en dat is niet zo een prettig werkje. Borstels als voorfilter werken alleen effectief als er heel veel worden geplaatst. Het is een onderhoudsintensief voorfilter.
Vortex Een vortex is een ronde bak die conisch afloopt waardoor door de doorstroming een draaikolkeffect ontstaat. Een vortex als voorfilter moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De diameter moet minstens 110 cm zijn en de hoogte minimaal 100 cm. Voor een vortex geld hoe groter hoe beter. Door de draaiende beweging die ontstaat in de ronde bak wordt het grove vuil afgevoerd naar de bodem alwaar een aftapkraan zorgt voor de afvoer van het vuil. Een nadeel wat kleeft aan een grote vortex (een kleintje werkt niet) is dat het veel ruimte in neemt. Een voordeel t.o.v. de borstels is, dat het onderhoud zich beperkt tot het dagelijks spoelen van de vortex. Wordt er per abuis toch een te klein vortex aangeschaft die niet aan de verwachtingen voldoet, dan worden er vaak borstels in de vortex geplaatst. Het voordeel van de onderhoudsvriendelijkheid valt met deze oplossing dus weg. Ook de combinatie van een vortex met borstels in het eerste filterkamer wordt gebruikt. Dit gebeurt meestal omdat de vortex of de borstels afzonderlijk het werk niet afdoende aankunnen.
Het zandfilter Het zandfilter is een tank die gevuld is met fijn zand waardoor het water wordt gefilterd. Eens per dag, wordt het zandfilter teruggespoeld rechtstreeks op het riool. Een zandfilter kan ook na het biologische filter geplaatst worden om het aller fijnste zwevende vuil te verwijderen. Er moet dan wel ook nog een voorfilter voor het biologische filter staan. Een groot voordeel van het zandfilter is dat hele kleine vuildeeltjes uit het water worden gezeefd. Een nadeel wat in dit voorfilter schuilt is de zware pomp die nodig is om het zandfilter terug te spoelen.
De zeef Een voorfilter wat je steeds vaker tegenkomt is de zeef. Het principe van een zeef is eigenlijk vrij simpel. Het water wordt over een zeefelement geleid alvorens het in een opvangbak terechtkomt waar een pomp het naar het biologisch filter voert. Zeven zijn te verkrijgen in verschillende maten, afhankelijk van de behoefte. De gaatjes waardoor het water wordt geleid zijn variërend van 400 micron tot 50 micron. Een groot voordeel van de zeef is dat het maar een kleine ruimte inneemt. Het onderhoud van de zeef beperkt zich tot het dagelijks schoonmaken van het zeefelement. Dit schoonmaken is binnen een minuut geklaard en is vrij schoon werk. De zeef werkt zeer effectief en kan naast de voorfilter functie ook ingezet worden als skimmer in de vijver. Een nadeel wat kleeft aan de zeef is dat de aanvoer van water en dus ook de afvoer naar het biologisch filter op elkaar moet worden afgestemd. Een nauwkeurige afstelling van de pomp in dit trek- en of duwsysteem is dus noodzakelijk. Er zijn verschillende vormen van zeven op de markt, al dan niet aangedreven door een pomp en al dan niet zelfreinigend. Het is bij de gratie van de zeef dat bead filters en trickel filters steeds meer in opmars komen. Dit soort filters eist namelijk een heel goed voorfilter.
Trommelfilter Het vervolg op de ontwikkeling van de zeef is een trommelfilter. Het water wordt in de trommelfilter gezeefd en het “schone water”gaat via een pomp naar een biologisch filter. De trommelfilter reinigt zichzelf d.m.v. sensoren en nozzles die onder hoge druk de zeef schoonspuiten. Het vervuilde water gaat via een goot rechtstreeks naar het riool. De zeef heeft meestal een doorlaat van 60-80-120 micrometer. De trommelfilter hebben zich Volwassen ontwikkelt de prijzen variëren tegenwoordig heel sterk. Alvorens hu hier toe over gaat laat u dan goed voorlichten bij u koi dealer
Onthoud dat de waterzuiveringsinstallatie het hart van de koivijver is. Zonder een optimaal filtersysteem kunt u problemen verwachten met uw vijver en met de gezondheid van uw vissen. Koi houden is dus water houden.
22 november 2024 - Beste allemaal,
Na de zeer geslaagde “Kiëta Koi Azukari Challenge” 2023 zijn we voornemens om op veler verzoek, wederom een nieuwe Azukari Challenge te organiseren.
Inmiddels hebben diverse... lees verder »
22 november 2023 - In de jaren zeventig heeft Dr. Ronald F. Malone het BubbleBead filer (BBF) ontwikkeld. In die tijd een enorme vooruitgang. In Nederland is de BBF doorontwikkeld, met sinds enige jaren het SuperBead... lees verder »