SuperBead filters, het filter voor een perfecte vijver

SuperBead filters, het filter voor een perfecte vijver

SuperBead filters, het filter voor een perfecte vijver Kiëta Koi Veendam

In de jaren zeventig heeft Dr. Ronald F. Malone het BubbleBead filer (BBF) ontwikkeld. In die tijd een enorme vooruitgang. In Nederland is de BBF doorontwikkeld, met sinds enige jaren het SuperBead filter. Air Aqua heeft gezorgd dat de doorstroming in het filter veranderde van 15000 liter voor de BBF 3 naar 37500 liter per uur voor de SuperBead large.

SuperBead

De SuperBead heeft heel weinig weerstand waardoor er met lagedrukpompen gewerkt kan worden. Een beadfilter heeft, net als zandfilters, een veel hogere weerstand. Deze heeft ook een bypassklep.

Met een SuperBead filter kunt u dus meer water verpompen met een pomp die minder vermogen nodig heeft. Daardoor is deze zuiniger in gebruik.

De SuperBead combineert een fijnmechanische filtratie met een biologische. De SuperBead wordt ingezet bij zowel koi- als zwemvijvers en zwembaden. Het filter kenmerkt zich door een ander spoelproces dan gewone beadfiltersystemen en zandfilters.

Voordelen

  • geschikt voor energiezuinige pompen
  • eenvoudig in gebruik
  • geen extra luchtpompen (slijtage, onderhoud en gevoelig voor vocht/water)
  • uitmuntende biologische filtratie
  • minder energieverbruik
  • eenvoudig te automatiseren


Werking
Wij geven u graag een korte beschrijving van de werking. Deze is als volgt:
Het -grof voorgefilterde- water wordt in het filter gepompt. De korrels drijven bovenin en liggen stil. deze houden het fijne vuil tot 20 micron tegen. Aan de oppervlakte van de korrels vindt de biologische filtratie plaats. Het afgevangen vuil wordt regelmatig verwijderd door het spoelen van het filter. Dit spoelen is optioneel eenvoudig te automatiseren.

De zandlopervorm van de SuperBead zorgt voor:

  • rustige waterstroming door het filter
  • goede verdeling van het water door het filterbed
  • het spoelproces
  • voorkoming van dode hoeken


Opstelling beadfilters
In eerste instantie moet het grofvuil afgevangen worden. In het verleden waren er de zwarte borstels die het vuil matig tegen hielden. Wekelijks was er zeker 2 of 3 keer een reiniging in `regenpak` nodig. Dit was zeer vuil werk en werd daardoor wel eens overgeslagen.

Sinds enkele jaren zijn er de zeefbochtfilters die het vuil op 200 of 300 micron zeven. Het water wordt daarna door de pomp naar de SuperBead geleid en gaat vanaf daar retour naar de vijver. Een hele verbetering omdat men nu het grove vuil naar het riool kan wegspoelen.

Trommelfilter


Tegenwoordig gebruikt men vooral trommelfilters. Deze bestaan ook al jaren maar waren erg duur in aanschaf. De laatste jaren zijn de prijzen hiervan verlaagd, nu gaan de trommelfilters de concurrentie aan met de zeefbochtfilters.

kijk hier naar mogelijkheden https://www.aquaking.nl/aquaking-red-label/basic-filters

De trommelfilters halen nog meer vuil uit het water dan de zeefbochtfilters. Ze filteren op 60-70 micron. Na een doorgang door het trommelfilter gaat het water door de pomp en naar de SuperBead om vandaar retour te gaan naar de vijver.

Voordelen
Een trommelfilter signaleert zelf dat hij vuil is. Indien hij vuil is reinigt hij zichzelf automatisch en spoelt daarbij het vuile water naar het riool. U hebt hier dus praktisch geen omkijken naar. Trommelfilters zijn standaard leverbaar van max 20000 liter/uur tot over de 100000 liter/uur.

In de zeefbocht- en trommelfilters kan men dompel UVC plaatsen zodat men van de uv-lampen ook geen weerstand meer ondervind. Tevens wordt het alg gelijk door de filters opgevangen.

Kiëta Koi in Veendam, dé koi- en vijverspecialist!

Wilt u meer weten over dit onderwerp of hebt u een andere vraag? Neem dan contact op met Kiëta Koi in Veendam of kom eens langs. Kiëta Koi is gevestigd aan de Ommelanderwijk 323 in Veendam.

Hier vindt u onze contactgegevens en actuele openingstijden.
Volg ons ook op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbiedingen van Kiëta Koi, uw koi- en vijverspecialist van Noord-Nederland!

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Gesloten van 21-12-2023 Tot 17-01–2024 - Kiëta Koi Veendam

Gesloten van 21-12-2023 Tot 17-01–2024

22 november 2023 - i.v.m. feestdagen zijn we gesloten van 21-12-2023 Tot 17-01–2024 Woensdag 17 januari staan wij weer voor U klaar van 13.30 tot 20.00 uur. Mocht u toch onverwacht onze hulp nodig zijn neem dan... lees verder »

SuperBead filters, het filter voor een perfecte vijver - Kiëta Koi Veendam

SuperBead filters, het filter voor een perfecte vijver

22 november 2023 - In de jaren zeventig heeft Dr. Ronald F. Malone het BubbleBead filer (BBF) ontwikkeld. In die tijd een enorme vooruitgang. In Nederland is de BBF doorontwikkeld, met sinds enige jaren het SuperBead... lees verder »

Contact via Whatsapp