Waarom groeien koi sneller in Japan?

Waarom groeien koi sneller in Japan? Kiëta Koi Veendam

Bij Kiëta Koi in Veendam staan we niet alleen voor u klaar als het gaat om de aanschaf van koi en koi-attributen, zoals vijverbenodigdheden, koivoer en tuininrichting. Wij geven u daarnaast ook graag informatie als het gaat om het gezond houden van het water waarin uw koi zwemmen. Niets doet een hobbyist immers meer goed, dan een prachtige vijver vol gezonde (blije) vissen. Daarom vertellen we u vandaag meer over TDS en waarom koi in Japan sneller groeien dan bij ons in Nederland.

Wat is TDS?
TDS staat voor Total Dissolved Solids, dit is de totale hoeveelheid opgeloste stoffen in water en bestaat uit een een samenstelling van alle organische en niet-organische stoffen. Een lage TDS-waarde is beter voor de groei van uw koi.

Het meten van de TDS-waarde is van belang, omdat dit een mate van vervuiling aangeeft. Het meten kunt u zelf doen of door ons laten verzorgen, met een TDS-meter van Hanna.

Waarde berekenen
Doordat ook KH en GH in de gemeten waarde vertegenwoordigd zijn, moeten we een kleine berekening uitvoeren. U dient de KH en GH bij elkaar op te tellen en deze uitkomst te vermenigvuldigen met 18. Deze hoeveelheid trekt u vervolgens af van de gemeten TDS-waarde.
KH en GH worden gemeten in graden DH, wat staat voor Duitse hardheid.

Voorbeeld:
Stel u heeft een GH van 8 en een KH van 7. Dan doet u dus (8 + 7) x 18 = 270. Deze hoeveelheid trekt u vervolgens af van de gemeten TDS-waarde. Is dit bijvoorbeeld 400, dan blijft er dus (400 - 270 =) 130 over. Dit is de hoeveelheid opgeloste stoffen in uw vijver.

Japans bergwater
In Japan hebben ze zeer lage TDS-waarden doordat KH en GH erg laag zijn. Dit komt doordat men daar de mudponds vult met smeltwater vanuit de bergen. Dit is tevens een reden waarom koi daar sneller kunnen groeien.

Wat is een goede TDS-waarde?
Dat is moeilijk om te zeggen. Maar als u uw kraanwater gaat meten en de daarvan de TDS bepaalt minus de KH en GH dan heeft u een referentiemeting. Is er een groot verschil tussen de waarde van uw vijver en het kraanwater dan kan wat meer spoelen noodzakelijk zijn. U kunt bij twijfel altijd contact met ons opnemen. Ook wanneer u wilt dat wij de metingen voor u verzorgen, doen wij dat graag voor u. Bel met 0598-717581 of kom eens langs aan de Ommelanderwijk 323 in Veendam.

Volg ons ook op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de Blogpagina.

Aanstaande 24/26/27&28 juli hebben we een mooie aanbieding!

Aanstaande 24/26/27&28 juli hebben we een mooie aanbieding! U krijgt 20% kassa korting op al onze koi (steur ) voer !!!... lees verder »

Nishikigoi - Kiëta Koi Veendam

Nishikigoi

Definitie en oorsprong van koi Nishikigoi is de algemene benaming voor gekleurde karpers afkomstig uit Japan. De vele prachtige koi variëteiten die we kennen, stammen allemaal af van de zwarte vis di... lees verder »