Koivijver of plantenvijver

Het aanleggen van een koivijver

Waarin onderscheidt een koivijver zich van een vis- of plantenvijver?
Velen van u hebben al een vijver in de tuin liggen, of een vijver gehad. Vaak zijn deze vijvers een combinatie van (zuurstof)planten en vissen. Door de juiste verhouding tussen deze twee elementen te creëren ontstaat er een biologisch evenwicht. De vissen voelen zich prettig, de waterplanten gedijen goed en het water is helder. Om het geheel wat te ondersteunen wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van een klein filter.

Geen planten
Bij een koivijver moeten wij echter zelf zorgen voor een biologisch evenwicht. Een koivijver bevat geen waterplanten die voor een biologisch evenwicht zorgen. Maar waarom bevat een koivijver geen planten? Karpers, dus ook koi, eten planten. Jonge koi zullen uw waterplanten wel met rust laten. Zodra ze groter worden laten ze er niets meer van over. Ze doen niets liever dan lekker in de aarde wroeten, jonge scheuten opeten en met volwassen waterplanten hebben ze ook geen moeite. Maar zelfs als koi de planten met rust zouden laten hebben we een immense hoeveelheid waterplanten nodig om een biologisch evenwicht te creëren. Onze mooie waterjuwelen zijn vervuilers eerste klas en daarom ook niet te vergelijken met andere gangbare vijvervissen.

Voorbeeld:
Zet een paar schapen of paarden op een voetbalveld en ze zullen het gras mooi kort houden.
Zet een paar wilde zwijnen op dit zelfde stukje gras en je hebt in 14 dagen tijd geen voetbalveld meer maar een mooi geploegd veldje om aardappelen te poten.

Afbakening
In de praktijk is de koivijver dus eigenlijk een bak met water waarin koi zwemmen. Natuurlijk zijn er manieren om planten in een koivijver te plaatsen. Deze manieren zijn gebaseerd op het principe: waar planten staan zwemmen geen koi. Er valt te denken aan afgebakende gedeeltes in de vijver waar de vissen niet kunnen komen. Ook de planteneilanden zijn in opmars. Maar aangezien de meeste koi-hobbyisten liever meer koi in de vijver hebben dan planten, moeten wij zelf voor een biologisch evenwicht zorgen. Wat een biologisch evenwicht is en hoe we dat kunnen creëren wordt later besproken.

Het einde van de winter in zicht - Kiëta Koi Veendam

Het einde van de winter in zicht

29 maart 2024 - Het einde van de winter komt in zicht! Nog even en dan zullen we weer volop kunnen genieten van de beweeglijkheid van onze koi en misschien zelfs al de eerste middag of avond buiten doorbrengen. Hebt... lees verder »

Tweede paasdag Zijn we geopend - Kiëta Koi Veendam

Tweede paasdag Zijn we geopend

28 maart 2024 - Op aankomende tweede paasdag 1 April 2024 Zijn we geopend van 10,00 uur Tot 16,00... lees verder »

Contact via Whatsapp