Ditjes & Datjes

Wat is een koi?

Wat is een koi? - Kiëta Koi Veendam

Wat is een koi?
Om een goed onderkomen te creëren waarin de vissen zich lekker voelen, vertellen wij u eerst meer over de koi zelf. De Nishikigoi (afgekort tot koi) stamt regelrecht af van de wilde karper. Nishikigoi betekent gekleurde karper. De geschiedenis gaat terug naar het jaar 200, toen werd er voor het eerst melding gemaakt van karpers in Japan. De karper is geen inheemse vis van Japan maar komt oorspronkelijk uit oostelijk Azië. Rond de 17e eeuw werden karpers gekweekt voor consumptie. Tijdens het kweken van de karper kwam het soms voor dat de overwegend donkere grauwe vis kleurige nakomelingen kreeg. We beperken het verhaal van kleurmutaties door te vertellen dat een karper in staat is van een soort kleurvoedsel (bv alg of garnaaltjes) meerdere soorten pigment aan te maken die verantwoordelijk zijn voor de huidige kleuren van onze koi. Het duurde toch nog tot 1840 voordat men hier ook daadwerkelijk aandacht aan ging schenken en zich ging toeleggen op het kweken van gekleurde karpers: de Nishikigoi. Nu, 160 jaar later, zien wij daar het resultaat van.

Evenwicht
Een karper is een vis die het liefst lekker met zijn kop omlaag de bodem afstruint naar lekkernijen en daarbij een enorme troep kan maken. In de natuurlijke leefomgeving is dit dan ook de manier hoe de karper aan zijn voedsel komt. Een karper kan in het wild een lengte behalen van ruim 1 meter (karpers van 1.25 meter zijn zeker geen uitzondering) en een respectabele leeftijd behalen van 60 jaar. Door de jarenlange kweek en selectie van koi zijn deze eigenschappen van onze vissen verloren gegaan. Onze koi zullen zelden de 80 cm grens overschrijden en het behalen van een 35-jarige leeftijd wordt nog maar zelden gevierd. Een ander kenmerk is de zeer kleine maag van de vis, wat als gevolg heeft dat voedsel maar gedeeltelijk verteerd wordt. Dit samen met een bijna onverzadigbare eetlust, veranderen onze juwelen in ware watervarkens die zich hebben toegelegd op het vervuilen van hun leefomgeving. In de natuurlijke leefomgeving vormt dit geen probleem. Er is voldoende af- en aanvoer van water. De populatie per kubieke meter water is veel kleiner en we mogen toch hopen dat er nog steeds een biologisch evenwicht is in de wateren waar deze karpers vrij rondzwemmen.

Voor de hobbyist
Er zit een fantastische uitdaging in het fotograferen van de koi, waar u op deze website meer over kunt lezen. En bent u geïnteresseerd in trainshipping, het zelf laten importeren van koi uit het buitenland? Ook daarbij vindt u in Kiëta Koi de ideale partner. U kunt online al een goede impressie krijgen van ons koi aanbod, maar u bent natuurlijk ook van harte welkom in onze winkel aan de Ommelanderwijk 323 in Veendam.

Het einde van de winter in zicht - Kiëta Koi Veendam

Het einde van de winter in zicht

29 maart 2024 - Het einde van de winter komt in zicht! Nog even en dan zullen we weer volop kunnen genieten van de beweeglijkheid van onze koi en misschien zelfs al de eerste middag of avond buiten doorbrengen. Hebt... lees verder »

Tweede paasdag Zijn we geopend - Kiëta Koi Veendam

Tweede paasdag Zijn we geopend

28 maart 2024 - Op aankomende tweede paasdag 1 April 2024 Zijn we geopend van 10,00 uur Tot 16,00... lees verder »

Contact via Whatsapp