Parasieten

Parasieten in het voorjaar

Parasieten in het voorjaar - Kiëta Koi Veendam

Wanneer de temperaturen stijgen worden parasieten actiever. Onze koi doen er langer over om hun weerstand op te bouwen in het voorjaar. De parasieten hebben dus een voorsprong. Niets om bang van te worden want een gewaarschuwde eigenaar telt voor twee.

Gedrag
In het voorjaar moeten we extra letten op afwijkend gedrag van onze koi. Een paar voorbeelden, ze flitsen, hangen in het water, zonderen zich af, krijgen een witte waas op het lichaam en meer. Indien dit zich voordoet dan is het zaak om de waterwaarden en koi te controleren. Indien de waterwaarden goed zijn kunt u de koi afstrijken en dit onder een microscoop controleren en/of laten controleren. Laat dit wel doen door een ervaren iemand. Bij lage temperaturen zijn de parasieten moeilijker te zien omdat ze minder actief zijn dan in de zomer.

Professionele controle
Ook is het mogelijk om een vijvercheck aan huis te laten doen. Er komt dan iemand naar u toe om de vijver en koi aan een grondige controle te onderwerpen. Bij Kiëta Koi doen we dat tegen redelijke prijzen.

Behandeling
Zijn er veel parasieten gevonden dan is het zaak om te gaan behandelen. Let op welk middel u gebruikt. Sommige middelen zijn gevaarlijk bij lage temperaturen en ondeskundig gebruik. Het middel wordt dan erger dan de kwaal.

Indien er meerdere parasieten worden gevonden, bedenk dan welke het eerst bestreden moeten worden en behandel niet te snel achter elkaar aangezien ook dit gevaarlijk kan zijn.

Nog beter: laat u adviseren!

NB. In onze grafiek ziet u de parasieten die we tijdens de vele controles hebben gevonden. In totaal 355 keer hebben we in het logboek genoteerd wat we vonden. Vaak niets, maar soms meerdere parasieten tegelijk. Een behandeling was niet elke keer noodzakelijk maar enkel bij grote aantallen.

Het einde van de winter in zicht - Kiëta Koi Veendam

Het einde van de winter in zicht

29 maart 2024 - Het einde van de winter komt in zicht! Nog even en dan zullen we weer volop kunnen genieten van de beweeglijkheid van onze koi en misschien zelfs al de eerste middag of avond buiten doorbrengen. Hebt... lees verder »

Tweede paasdag Zijn we geopend - Kiëta Koi Veendam

Tweede paasdag Zijn we geopend

28 maart 2024 - Op aankomende tweede paasdag 1 April 2024 Zijn we geopend van 10,00 uur Tot 16,00... lees verder »

Contact via Whatsapp