Hoeveel koi kunnen er in mijn vijver?

Hoeveel koi kunnen er in mijn vijver?

De meeste koiliefhebbers zullen in hun enthousiasme denken: hoe meer, hoe beter. Het levendige kleurige schouwspel van de koi in de vijver is natuurlijk al eventjes een ideaalbeeld in de gedachte van de beginnende hobbyist. Maar het aantal koi in de vijver wordt door twee aspecten bepaald, te weten:


  1. Filtercapaciteit.
    Het aantal vissen moet worden afgestemd op de capaciteit van het filter. Door bij de aanleg van de vijver en het filter al rekening te houden met het maximale aantal koi wat er in een vijver kan, mag het filter dus geen belemmering vormen.
  2. Ideale leefruimte.
    Koi hebben een bepaalde ruimte nodig in de vijver om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is te vergelijken met ons zelf. Wij hebben ook een bepaalde leefruimte nodig om ons lekker te voelen. Voor koi komt deze privacy uit op ongeveer 70 cm vis op 1000 liter (1 KUB ) vijverwater. Bij een koivijver van 10 kubieke meter is het maximale aantal koi dat er gezond en met een optimale ontwikkeling in kan rondzwemmen 7 meter. Het is even wennen om niet in aantal koi te spreken maar in meters.


Neem de tijd
Het is niet raadzaam om gelijk het maximale aantal koi in de vijver te huisvesten. Ik geef u daar een paar redenen voor. Het biologische filter heeft zeker een jaar nodig voordat deze optimaal functioneert. Het uitzetten van koi moet dan ook gelijke trend houden met de capaciteit van het filter. Een andere reden is dat koi stevige groeiers zijn. Een koi die bij aanschaf een lengte van 15 cm heeft, kan onder goede omstandigheden na twee jaar al een respectabele lengte bereiken van 40 cm. Het uitzetten van 20 koi die een gemiddelde lengte hebben van 20 cm bij aanschaf, kunnen na een jaar of twee al leiden tot een bezetting van 90 cm koi op een kubieke meter water als we blijven uitgaan van een vijver van 10 kubieke meter.

Bomen- en plantenverzorgingskalender - Kiëta Koi Veendam

Bomen- en plantenverzorgingskalender

Niet alleen uw koi en koivijver dienen met zorg te worden onderhouden, maar ook de begroeiing heeft liefde en aandacht nodig. En dat vergt enige kennis van de getijden. Wanneer mag u bijvoorbeeld uw b... lees verder »

Nishikigoi - Kiëta Koi Veendam

Nishikigoi

Definitie en oorsprong van koi Nishikigoi is de algemene benaming voor gekleurde karpers afkomstig uit Japan. De vele prachtige koi variëteiten die we kennen, stammen allemaal af van de zwarte vis di... lees verder »

Contact via Whatsapp