Zuurstof is van levensbelang!

Zuurstof is van levensbelang! Kiëta Koi Veendam

Eén van de belangrijkste zaken die in orde moet zijn in uw koivijver is het gehalte zuurstof (O2). Als vijverhouder weet u waarschijnlijk al wel dat er in de zomer, wanneer het water warmer is, meer zuurstof verbruikt wordt dan in de winter. Maar wist u ook dat u extra alert moet zijn bij medicijngebruik?

Zuurstofverbruikers
De grootste zuurstofverbruikers in onze vijver zijn natuurlijk onze geliefde koi. Zij hebben het nodig om te ademen, en om hun voedsel te verteren. Maar ook bacteriën verbruiken zuurstof. Zij doen dit om er nitriet (NO2) en nitraat (NO3) van te maken.

Planten en medicijnen
Planten verbruiken vooral 's nachts zuurstof. In de ochtend zal daarom het zuurstofgehalte van uw vijver lager zijn. Ook medicijngebruik, zoals dat van kaliumpermanganaat bijvoorbeeld, gaat ten koste van de hoeveelheid O2. Het is daarom belangrijk het zuurstofgehalte in uw vijver goed in de gaten te houden. Ook is het van groot belang om de filter te beluchten, anders zal er zuurstof worden opgenomen voor de omzetting van NO2 naar NO3.

Meten is weten
U meet de waarde van het zuurstof in uw vijver eenvoudig met de Hanna HI98196, dit is een waterdichte, draagbare watermeter, welke zeven verschillende parameters meet. Het kan nog specifieker, daarvoor gebruikt u de multiparameter Hanna HI83303, die wij tevens in ons assortiment hebben.

Wanneer wij een vijvercheck bij u uitvoeren, meten wij het vijverwater voor u.

Wilt u meer weten over het belang van een goede luchthuishouding of een vijvercheck plannen? Kom dan eens langs in onze winkel aan de Ommelanderwijk 323 in Veendam op zaterdag tussen 10.00 en 16.30 uur. Op andere tijden staan we u graag telefonisch te woord. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 06-53800216. Tevens kunt u ons vinden op Facebook.

Wat gebeurt er bij een te laag zuurstofgehalte?
Wanneer het water in uw vijver een te laag zuurstofgehalte heeft, zal het voer niet goed verteerd worden door de koi, wat tot verstoppingen kan lijden. Uw koi zullen minder levenslustig zijn, en gestrest raken. Dit kan leiden tot meer problemen. Daarnaast gaat uw filter minder goed werken. Het gevolg hiervan is dat de algehele kwaliteit van uw vijver achteruit zal gaan. Ook gedijen pathogene bacteriën goed in een zuurstofarme omgeving. En die wilt u natuurlijk liever niet in uw vijver.

Zuurstoftekort voorkomen
Belucht uw vijver, het lijkt soms wel een whirlpool maar uw koi vinden het prachtig en met een afstandsbediening kan u de luchtpomp uitschakelen wanneer u lekker bij de vijver wilt zitten. Zorg ook voor beluchting van uw filter, dit is niet alleen van belang voor het O2-gehalte maar zorgt er ook voor dat het vuil zich niet op één plaats kan ophopen.

Andere oplossingen
Creëer een waterval vanaf grote hoogte, ook leuk voor de buren. U kunt deze ’s avonds uitzetten. Wanneer u de beluchting bij de vijver dan aanzet, zal het nachtelijke zuurstofverbruik door de planten niet voor problemen gaan zorgen. U kunt ook denken aan een Trickle filter/bakki shower. Wij informeren u graag over de mogelijkheden. Of zorg voor voldoende stroming aan de vijveroppervlakte. De oppervlakte van de vijver wordt vergroot waardoor er meer zuurstof uit de omgeving opgenomen kan worden.

Wilt u meer weten? Bel dan met Kiëta Koi in Veendam op 0598-717581, of kom eens langs tijdens onze openingstijden.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de Blogpagina.

Aanstaande 24/26/27&28 juli hebben we een mooie aanbieding!

Aanstaande 24/26/27&28 juli hebben we een mooie aanbieding! U krijgt 20% kassa korting op al onze koi (steur ) voer !!!... lees verder »

Nishikigoi - Kiëta Koi Veendam

Nishikigoi

Definitie en oorsprong van koi Nishikigoi is de algemene benaming voor gekleurde karpers afkomstig uit Japan. De vele prachtige koi variëteiten die we kennen, stammen allemaal af van de zwarte vis di... lees verder »