pH crash voorkomen

pH crash voorkomen Kiëta Koi Veendam

KH, water verversen om een mogelijk pH crash te voorkomen.

Water verversen? Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom een pH-crash.

Afgelopen week hebben we drie nieuwe klanten erbij gekregen. Normaal is dat altijd leuk, maar.

We werden door iemand in nood gebeld, mijn koi gaan dood. Gauw op de horloge gekeken, ik had nog twee uur om langs te gaan anders werd het 2 dagen later.

Bij de vijver aangekomen zag ik de eerste vissen al drijven. Gelijk de Hanna meter, die de pH, zuurstof en ORP meet in de vijver en meten maar. De pH was 6 dacht dat de meter stuk was. Met de checkers het ammonium, nitriet en KH gemeten. Het ammonium was niet meer te meten zo hoog, ook de nitriet waarde was te hoog. Dan de KH, 1,5. Waterkwaliteit was dus alles behalve goed.

De mensen hadden de afgelopen week de koi nog behandeld. Waartegen dat wist men niet, waarmee dat wist men niet. De dealer kon dit ook niet weten want hij heeft het middel zonder te weten wat er aan de hand was mee gegeven. Je neemt je kind ook niet mee naar de dokter als deze ziek is..

Gelukkig samen de oplossing besproken en hopen dat het in de toekomst beter gaat.

Het tweede geval kwam tijdens de openingstijden. Vissen doen het niet goed. Dit jaar nog niets aan de vijver gedaan werd erbij verteld. Water getest en pH 6,3. De KH was 1,1. In dit geval nog geen dode vissen. Morgen zou hij de draad weer oppakken, wordt vervolgd.

Het derde geval was afgelopen zaterdag een klant had twee monsters meegenomen, één van zijn vijver en één van een bekende. De bekende heeft nooit geen problemen! De klant, die sinds een jaar bij ons komt had perfecte waarden. De bekende niet, weer een zeer lage pH en KH. Onze klant gaat proberen om zijn bekende zover te krijgen dat hij regelmatig gaat spoelen.

Het verversen van water is in Noord Nederland voldoende om een pH-crash te voorkomen. De KH ligt tussen de 7 en 8. Regelmatig spoelen vermindert ook het aantal feromonen wat groei belemmerend kan werken en verwijderd nitraat uit het water.

Dus minimaal 10% water wisselen, per week, het gehele jaar door houdt:

1) de KH stabiel daardoor de pH redelijk stabiel(ook afhankelijk van andere factoren),

2) minder feromonen in het water en

3) een lage nitraat waarde.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de Blogpagina.

Aanstaande 24/26/27&28 juli hebben we een mooie aanbieding!

Aanstaande 24/26/27&28 juli hebben we een mooie aanbieding! U krijgt 20% kassa korting op al onze koi (steur ) voer !!!... lees verder »

Nishikigoi - Kiëta Koi Veendam

Nishikigoi

Definitie en oorsprong van koi Nishikigoi is de algemene benaming voor gekleurde karpers afkomstig uit Japan. De vele prachtige koi variëteiten die we kennen, stammen allemaal af van de zwarte vis di... lees verder »