Nishikigoi

Nishikigoi

Nishikigoi Kiëta Koi Veendam

Definitie en oorsprong van koi
Nishikigoi is de algemene benaming voor gekleurde karpers afkomstig uit Japan. De vele prachtige koi variëteiten die we kennen, stammen allemaal af van de zwarte vis die bekend staat onder de naam Magoi. Historici zijn het er over eens dat het originele geboorteland van de koi Perzik was, het huidige Iran. Ongeveer 1000 jaar geleden werd de vis naar Japan overgebracht via landen als China en Korea. In die tijd bezaten ze nog niet die mooie kleurenpracht. Het waren de Japanners die door zorgvuldige selectie, aan de basis lagen van de huidige kleurschakelingen en ze zorgden ook voor de verdere uitbouw van de verschillende soorten.

Geschiedenis, waar komt de naam koi vandaan

Meer dan 2000 jaar geleden kreeg deze vis zijn naam in China. In de Chinese taal betekende het woord “koi”een mooie vis met een goed verdeeld schubbenpatroon. Later ontstond dan het woord nishikigoi of gekleurde karper.

Ontstaan en Ontwikkeling
Hoewel de eerste vermeldingen van koi (toen nog Magoi of karper) meer dan 2000 jaar oud zijn, is het kweken van koi van veel recentere datum. In de eerste instantie werd de koi in Japan gekweekt als aanvulling van hun rijstmaaltijden omdat in de winterperiode het Niigata–district onbereikbaar was geworden door de soms wel 6 meter dikke sneeuwlaag. Op een dag werd een gekleurde mutant gevonden tussen de gewone karpers op de visvijver.
Het ging hier hoofdzakelijk om rode , witte en gele koi. Later trachten kwekers de variëteit te vervolmaken en met eindeloos geduld slaagden ze uiteindelijk in hun opzet. Soorten als Kohaku, asagi (lichtblauw) en Bekko (wit gespikkeld) waren latere aanwinsten. Ze verkochten deze nieuwe soorten aan hogere prijzen omwille van de interesse en de populariteit bij het gewone volk.

Veel van de variëteiten die we tegenwoordig kennen , waren tegen het eind van de 19e eeuw bekend. Pas in de 20e eeuw werd het houden van koi een populaire hobby. De aanleg van wegen en spoorwegen , en vooral de groei van het luchtvaartverkeer , maakten het makkelijk om de koi te vervoeren. Al snel raakte men in andere delen van de wereld in de ban van deze prachtige vissen, met name in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
Vanaf het moment dat men nishikigoi ging kweken , werd er veel tijd en energie gestoken in het ontwikkelen van nieuwe variëteiten. In andere landen worden nu ook koi gekweekt, maar Japan is daarin nog steeds nummer 1 van de wereld.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Contact via Whatsapp