Japanse koi vs Europese koi

Japanse koi vs Europese koi

Japanse koi vs Europese koi Kiëta Koi Veendam

Het zal u als koiliefhebber niet ontgaan zijn dat in Europa geboren koi (Eurokoi) goedkoper zijn dan koi uit Japan. Dat klinkt logisch, en dat is het ook. Japanse yogyo's (babykoi) doorlopen maar liefst 4 selectierondes waarbij alleen de allerbeste visjes mogen blijven. En dan zijn er natuurlijk nog de transportkosten.
Is dit het waard? Elke cent! (sprak de "koikichi")

(Nog) niet bekend met alle Japanse termen? Raadpleeg ons miniwoordenboek Japans!

Culling

Wanneer een vrouwtjeskoi eitjes legt, zijn dat meestal zo'n 500.000 stuks. In de natuur zouden slechts een paar visjes het overleven, maar bij de kweker overleven ze allemaal. Na 4 a 5 dagen komen de eitjes uit, en ongeveer een maand later begint de kweker tijdens de eerste selectieronde met `ruimen` van de slechte visjes. Dit wordt ook wel culling genoemd.
De Japanse kweker zal uiteindelijk slechts 3 (!) % overhouden. In Europa beheersen slechts een paar kwekers de selectiemethoden, het overgrote deel selecteert niet of nauwelijks en houdt 90-95% over, wat het prijsverschil deels reeds verklaart.

Eerste selectie
Tijdens de eerste van vier selecties worden de babyvisjes door de kweker geselecteerd op kleur en eventuele afwijkingen. Van de 500.000 yogyo's blijft ongeveer 20% over, welke worden uitgezet in de mudpond om daar verder te groeien.

Een mudpond is een grote moddervijver, met smeltwater uit de Japanse bergen, waarin de koi worden uitgezet om verder te groeien en zich optimaal te ontwikkelen. De kleibodem zit vol met vitamines en mineralen, wat goed is voor de huidkwaliteit van de koi. Daarnaast zitten de mudponds vol met verse, natuurlijke traktaties. Helaas zijn er altijd kapers op de kust, zoals reigers en andere roofdieren. Het is de kweker er dan ook alles aan gelegen deze dieren op afstand te houden.

Tweede selectie
Na 4 tot 5 weken vindt er op nieuw een selectie plaats. Kleine en misvormde visjes worden uitgeselecteerd waarna er nog zo'n 5% over is. Deze worden opnieuw in de mudpond geplaatst.

Derde selectie
Medio september vindt de derde selectie plaats. Wederom worden de visjes, die nu 6 tot 8 cm groot zijn, beoordeeld. Afgekeurde visjes worden vermaakt tot visvoer, de overige visjes mogen nog een kleine maand zwemmen in de mudpond, waarna ze eind september voor de winter naar de binnenvijvers worden verplaatst. Ze meten dan 8 tot 10 centimeter.

Vierde selectie
Januari en februari zijn rustige maanden voor de koikwekers. Daarom gebruiken zij deze tijd om de visjes nogmaals te cullen. Van de enkele duizenden overgebleven visjes worden een paar honderd bestempeld als Tategoi. dat betekent dat zij veel potentie hebben om uit te groeien tot de allerbeste koi. Een paar honderd visjes die die benaming nét niet verdienen, worden Tateshita gedoopt. De overige koi zullen eind maart als tosai (eenjarigen) naar Europa komen.

Reiskosten

Dealers van uitsluitend in Japan geboren koi, zoals Kiëta Koi, reizen een- tot tweemaal per jaar naar Japan om daar de beste vissen uit te kiezen. Dat brengt ook kosten met zich mee. Een verblijf van een week kost de dealer ongeveer € 2000,- tot € 2500,-. De meeste dealers reizen met zijn tweeën en dan kom je dus algauw op zo'n totaal van € 4000,- tot € 5000,-.

Wil je vissen `hand-picked` selecteren dan betaal je al gauw 30% bovenop de prijs in de bak. Deze kosten maak je niet als je Eurokoi koop, maar dat neem je als dealer voor lief, omdat dit voorrecht wél betekent dat je de beste vissen voor je klanten kan kopen.

De hoogste kwaliteit koi bij een kweker zijn zoals vermeld tategoi of tateshita. Hiervoor is de connectie tussen de kweker en de dealer belangrijk. Een kweker gunt de dealer een tategoi, maar hij is natuurlijk niet gek. De prijs kan vele malen hoger zijn dan van een koi die ernaast in de bak zwemt. Vaak zwemmen ze ook in bakken of vishuizen die je op het eerste oogopslag je niet ziet.

Transportkosten

Dan zijn de beste vissen uitgezocht, over de prijs is scherp onderhandeld en als het goed is zijn beide partijen, kweker en dealer, nu tevreden. Maar dan moeten de vissen van twee jaar en ouder nog naar Nederland gevlogen worden. De overige vissen blijven nog een jaar bij de kweker om zich optimaal te kunnen ontwikkelen in de mudponds.

Voor het transport van de koi naar Nederland kun je gemiddeld een bedrag van tussen de € 300,- en € 500,- voor rekenen, dat is exclusief btw.
In één doos zit soms 1 grote koi of 6 nisai. Overbodig om te zeggen, maar voor Eurokoi hoef je natuurlijk niet zoveel voor het transport te betalen. Hooguit een tank brandstof voor een auto vol met dozen.

Wij hebben u nu de redenen verteld waarom Japanse koi duurder zijn dan Europese koi.

Waarom verkopen wij deze duurdere koi? Simpel: Omdat ze elke cent waard zijn. Van een koi beleef je jarenlang plezier, de ontwikkeling en de groei is bij elke koi anders en uniek. Een Japanse koi maakt zoveel meer ontwikkeling door dan de gemiddelde Europese koi. Een Europese koi is vaak al op zijn top bij aankoop en zal dus alleen nog maar groeien in plaats van zich daarbij te ontwikkelen. Van een Japanse koi mag je zoveel meer verwachten...

Bent u nog niet overtuigd? Dan nodigen wij u van harte uit om eens langs te komen. Onder het genot van een kop koffie praten we graag met u verder en laten u onze mooiste vissen zien. Zoals gezegd, zijn zij allen geboren in Japan. Onze vissen zullen u vast overtuigen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Agenda koikweker in Japan:

  • Eind mei: bevruchting vrouwtjeskoi
  • Juli: Eerste selectie
  • Augustus: Tweede selectie
  • September: Derde selectie
  • Eind september: Jonge vissen in binnenvijvers onderbrengen
  • Oktober/november: Ikeage (grote koi-oogst uit de mudponds)
  • Januari/februari: Vierde selectie (onderscheiden van tategoi, tateshita en tosai.)

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

  • Japanse koi vs Europese koi Kiëta Koi Veendam
  • Japanse koi vs Europese koi Kiëta Koi Veendam
  • Japanse koi vs Europese koi Kiëta Koi Veendam
  • Japanse koi vs Europese koi Kiëta Koi Veendam
  • Japanse koi vs Europese koi Kiëta Koi Veendam
  • Japanse koi vs Europese koi Kiëta Koi Veendam
  • Japanse koi vs Europese koi Kiëta Koi Veendam
  • Japanse koi vs Europese koi Kiëta Koi Veendam
Het einde van de winter in zicht - Kiëta Koi Veendam

Het einde van de winter in zicht

29 maart 2024 - Het einde van de winter komt in zicht! Nog even en dan zullen we weer volop kunnen genieten van de beweeglijkheid van onze koi en misschien zelfs al de eerste middag of avond buiten doorbrengen. Hebt... lees verder »

Tweede paasdag Zijn we geopend - Kiëta Koi Veendam

Tweede paasdag Zijn we geopend

28 maart 2024 - Op aankomende tweede paasdag 1 April 2024 Zijn we geopend van 10,00 uur Tot 16,00... lees verder »

Contact via Whatsapp