De geschiedenis van de Nishikigoi

De geschiedenis van de Nishikigoi

De geschiedenis van de Nishikigoi Kiëta Koi Veendam

Nishikigoi is de algemene benaming voor gekleurde karpers afkomstig uit Japan. De vele prachtige koivariëteiten die we kennen, stammen allemaal af van de zwarte vis die bekend staat onder de naam Magoi. Historici zijn het er over eens dat het originele geboorteland van de koi Perzik was, het huidige Iran.

Koi in Azië
Ongeveer 1000 jaar geleden werd de vis naar Japan overgebracht via landen als China en Korea. In die tijd bezaten ze nog niet die mooie kleurenpracht. Het waren de Japanners die door zorgvuldige selectie, aan de basis lagen van de huidige kleurschakelingen en ze zorgden ook voor de verdere uitbouw van de verschillende soorten.

Meer dan 2000 jaar geleden kreeg deze vis zijn naam in China. In de Chinese taal betekende het woord `koi`een mooie vis met een goed verdeeld schubbenpatroon. Later ontstond dan het woord nishikigoi of gekleurde karper.

Kweken met koi
Hoewel de eerste vermeldingen van koi (toen nog Magoi of karper) meer dan 2000 jaar oud zijn, is het kweken van koi van veel recentere datum. In de eerste instantie werd de koi in Japan gekweekt als aanvulling van hun rijstmaaltijden omdat in de winterperiode het Niigata–district onbereikbaar was geworden door de soms wel 6 meter dikke sneeuwlaag. Op een dag werd een gekleurde mutant gevonden tussen de gewone karpers op de visvijver.
Het ging hier hoofdzakelijk om rode, witte en gele koi. Later trachtten kwekers de variëteit te vervolmaken en met eindeloos geduld slaagden ze uiteindelijk in hun opzet. Soorten als Kohaku, Asagi (lichtblauw) en Bekko (wit gespikkeld) waren latere aanwinsten. Ze verkochten deze nieuwe soorten tegen hogere prijzen omwille van de interesse en de populariteit bij het `gewone` volk.

Huidige variëteiten
Veel van de koisoorten die we tegenwoordig kennen, waren tegen het eind van de 19e eeuw bekend. Pas in de 20e eeuw werd het houden van koi een populaire hobby. De aanleg van wegen en spoorwegen, en vooral de groei van het luchtvaartverkeer, maakten het makkelijk om de koi te vervoeren. Al snel raakte men in andere delen van de wereld in de ban van deze prachtige vissen, met name in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
Vanaf het moment dat men Nishikigoi ging kweken, werd er veel tijd en energie gestoken in het ontwikkelen van nieuwe variëteiten. In andere landen worden nu ook koi gekweekt, maar Japan is daarin nog steeds nummer 1 van de wereld.

Wilt u weten welke variëteiten wij in ons aanbod hebben? Kom dan eens langs in de winkel aan de Ommelanderwijk 323 in Veendam.

Onze openingstijden zijn:
Woensdag: van 13.30 tot 21.00 uur
Zaterdag: van 10.00 tot 16.30 uur

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Het einde van de winter in zicht - Kiëta Koi Veendam

Het einde van de winter in zicht

29 maart 2024 - Het einde van de winter komt in zicht! Nog even en dan zullen we weer volop kunnen genieten van de beweeglijkheid van onze koi en misschien zelfs al de eerste middag of avond buiten doorbrengen. Hebt... lees verder »

Tweede paasdag Zijn we geopend - Kiëta Koi Veendam

Tweede paasdag Zijn we geopend

28 maart 2024 - Op aankomende tweede paasdag 1 April 2024 Zijn we geopend van 10,00 uur Tot 16,00... lees verder »

Contact via Whatsapp